Terveysviestintä

Palautuminen on paras panostus, mitä voit työssä suoriutumiseksi tehdä

Joulun pyhät ja monelle hetken hengähdys tavanomaisesta arjen aherruksesta tulossa. Käsi pystyyn, kuinka moni elää lomasta lomaan sitkutellen? Sitkuttelu ei ole suoranaista kituuttelua, vaan salakavalampaa sitten kun -ajattelua. ”Sitku loma alkaa, niin ehdin taas lenkille.” ”Sitku vuosi vaihtuu, järjestän enemmän aikaa itselleni.” ”Sitku tämä tahti tästä hellittää, en tee ylitöitä, keskityn olennaiseen, en someta iltaisin, syön terveellisesti ja kehitän itseäni aktiivisesti.”

Ja paskanmarjat, sanon minä. Jos itseään ja omaa jaksamistaan ei arvosta arjessa, niin mitä väliä loma-ajalla enää on? Isossa kuvassa arki ja arkiset tavat ratkaisevat.

Palautumista pitää tapahtua päivittäin ja pitkin päivää, jotta työssä suoriutuminen olisi optimaalista. Hyvä ja tuloksellinen työssä suoriutuminen ei suinkaan ole vain työnantajan etu. Kun palautuminen on riittävää, on työssä onnistuminenkin paljon todennäköisempää kuin ylikuormittuneena puskien. Onnistumisen ja aikaansaamisen kokemukset ruokkivat kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä, hyvinvointia ja onnellisuutta.

Mikä on riittävää palautumista?

Miten syöt ja millaista ruokaa himoitset? Jaksatko kiinnostua asioista? Pystytkö keskittymään vai harhaileeko ajatus? Onko uni hyvää? Palautuminen on yksilöllistä, ja jokaisen pitäisi opetella oman jaksamisensa parhaaksi asiantuntijaksi.

Stressi kuuluu osaksi työelämää. Sen välttäminen ole mitenkään mahdollista eikä edes tarpeellista.

Oikeanlaiset työolotekijät ratkaisevat, onko työn vaatimusten ja käytettävissä olevien voimavarojen jännite sopiva. Lievä jännite luo tunteen haasteesta, jonka selättäminen palkitsee ja ruokkii motivaatiota. Terve ihminen kestää ja motivoituu hetkellisestä kovastakin kuormituksesta, mutta pitkään jatkuva stressi sairastuttaa – kenet tahansa.

Mikrotauot osaksi rutiinia

Mikä työssä ja arjessa palauttaa? Aivan tavalliset ja ihan pienetkin asiat, joiden tekemisestä nautit ja joihin voit uppoutua. Nopea happihyppely ulkosalla työtehtävien lomassa, kahvihetki työkavereiden kanssa, kalastusretki viikonloppuna, makoisat päiväunet tai mehevät löylyt. Oleellisinta palautumisessa on se, että jatkuva työasioissa tai to do -listoissa laukkaava mieli saa rauhoittua. Jo pelkkä hengitykseen keskittyminen ja silmien sulkeminen voi auttaa laskemaan sykettä ja keventämään mieltä. Tietoisen läsnäolon harjoitukset eivät syyttä suotta kerää kiitosta.

 Ylikuormittuneessa tilassa näköala tuppaa kaventumaan: kaikkea on pakko tehdä ja pakko jaksaa.

Mahdollisuuksia asioiden tekemiseen fiksummin ja omalle jaksamiselle armollisemmin on yleensä aina tarjolla. Hengitä hetki ja mieti, mitä ne sinulle voisivat olla. Mikä saisi sinut rentoutumaan? Loma ei ole avain onneen ja autuuteen, mutta hyvänä pysähtymisen ja uudelleen ajattelun hetkenä se toimii hyvin.

Minulla on ehdotus. Tehdään sitkuttelusta nytkuttelua ja kehitetään siinä samalla ihan huomaamattamme (työ)elämämme laatua merkittävästi. ”Nyt, kun minulla on vielä mahdollisuus vaikuttaa omaan jaksamiseeni ja työssä suoriutumiseeni, tartun siihen. Joka päivä uudelleen.”

Olemme kaikki palautumisen arvoisia, itse itsellemme ja toinen toisillemme. Kaipaako tiimisi muistutusta asiasta ja oppia työn tuunaamisesta? Ota yhteyttä.

Kuva: Shutterstock

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.