Terveysviestintä, Yleinen

Höllää hei, pidä itsestäsi huolta

Pim! WhatsApp hälyttää. Pim! Kalenterimerkintä pomppaa ruudulle. Pim! Tekstiviesti. Pim! Sosiaalisen median kanavasta tulee ilmoitus. Pimpelipompeli! Kollega soittaa, ja kesken puhelun lapsen valmentaja koittaa tavoitella. Tuttua, eikö totta?

Elämme hälyssä. Halusimme tai emme. Monikanavaiset viestintävälineet pitävät meidät tavoitettavissa lähes 24/7. Arki käy yhä haastavammaksi, kun yritämme sovitella työn ja vapaa-ajan välistä elämää – selvitä tästä päivästä eilisen neuvoilla ja tehdä samalla huomista.

Relaa hei! Anna löysää. Älä stressaa ja muista levätä. Helpommin sanottu kuin tehty. Työelämä huutaa joustavia työaikoja. Voidaan liukua aamusta tai illasta sen mukaan, mikä on itselle parasta. Haasteena on, kun saman projektin tiimiläiset joustavat kuka mihinkin tahtiin, eikä mistään haluaisi jäädä paitsi. Niin, ja ne lapset. Ja puolisokin, hänkin haluaa osansa huomiosta. Jos ei muuta, niin kauppalista ja yhteisten menojen aikataulu pompahtaa perheen whatsappiin. Auta armias, jos unohdat merkitä kalenteriin. Unohtuuhan se.

Pää on kuin lottopallo. Pyörii pyörimistään kymmenien pallojen kera, mutta koskaan ei tiedä, mitä putkesta putkahtaa ulos. Onko tässä enää mitään järkeä? Saanko ajanhallintaa mitenkään vanhaan paperikalenterimaiseen kuosiin?

Muutos lähtee sinusta

Saa. Kun niin päättää. Pienillä arkisilla päätöksillä pää pysyy kuosissa ja hymy huulilla. Kenenkään ei tarvitse olla saatavilla ympäri vuorokauden. Ei kenenkään. Aikaa vaativille työ- tai opiskelutehtäville pitää varata otollinen aika joko aamusta tai iltapäivästä riippuen mikä sopii sisäiseen kelloosi.

Älykkäissä mobiililaitteissamme ja läppäreissämme on mahdollisuus laittaa hälytykset kuriin: pois päältä. Poissa silmistä, poissa mielestä, sanotaan. Simple! Jokainen meistä voi pääsääntöisesti tehdä päätöksiä siitä, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää. Keskittyä oleelliseen.

Kumppaniassa tuunataan aktiivisesti työtä ja tavoitellaan hyvää työn imua. Jatkuva kehitys ja muutosvauhti haastavat meitä löytämään yksilöllisiä ratkaisuja työn sekä palautumisen tasapainoiluun.

Voimme ottaa itsellemme ylimääräistä kuormaa kuvitellessamme, että olemme korvaamattomia. Tämä pätee niin työssä, harrastuksissa, kotona kuin parisuhteessakin. Vaihtoehtoisesti voimme olla realistisia, kunnioittaa omaa ajankäyttöämme ja varata itsellemme aikaa juuri siihen, mistä nautimme ja palaudumme parhaiten. Valintoja. Ihan itse tekemiämme, itseämme varten.

Mitäpä, jos kaiken kiireen keskellä päätätkin lähteä vartin happihyppelylle nuuhkimaan raitista ilmaa. Noin vaan, kesken kotiaskareiden tai työpäivän, jos se on mahdollista. Mikä olisi pahinta, mitä vartin aikana voi tapahtua? Parasta voisi olla hymy huulillasi, rennompi mieli ja kireydestä vapautuneet lihakset. Levännyt mieli toimii kirkkaammin ja luo positiivisuutta. Positiivisuus laajenee, kuten sen vastakohtakin.

Vuodenvaihteen ja uuden alun innoittama voisi leipoa päätöksen tälle vuodelle: pidän itsestäni huolta minulle sopivalla tavalla. Lue lisää lupauksista, joista on hyvä keskustella itsensä kanssa.

Alkuperäinen kolumni on julkaistu Kankaanpään Seudussa 14.12.2019.

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.