Yleinen

Työelämä on kaikkien vastuulla

On maanantai ja alkaa uusi työviikko – mahtavaa! Tätä kuulee. Kuulee myös toisin, mutta uskon, että pohjimmiltaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, että on työ, mitä tehdä. Tarvitsemme työtä elääksemme ja tehdäksemme sitä, mistä pidämme tai mihin olemme kouluttautuneet.

Työntekijä vastaan työnantaja on vanhanaikainen vastakkainasettelu, jota en halua ymmärtää. Molemmat ovat yhtä tärkeitä ja molemmilla pitäisi olla sama päämäärä: kehittää organisaatiota ja turvata sekä lisätä työtä. Parhaimmillaan luodaan ilmapiiri, joka motivoi ja synnyttää kehittymishalua yksilötasolla. Kannustava, keskusteleva ja avoin ilmapiiri on kaikkien kannalta ihannetila – se on yritysten kilpailukeino osaajien markkinoilla.

Jos ei ole yrityksiä, ei ole työtä. Jos ei ole työtä, alue tai kunta kuihtuu ja ihmiset menevät sinne missä työtä on. Elinvoiman vauhtipyörä pysyy liikkeessä, kun yritysten kehittymismahdollisuudet ovat suotuisat. Aikomus palkata uusi työntekijä syntyy aina tarpeesta. Jokainen yrityksen johtohenkilö käyttää rekrytointiin aikaa, rahaa ja äärimmäisen paljon pohdintaa – onhan kyse yrityksen kannalta merkittävästä sijoituksesta pitkälle tulevaisuuteen. Työelämän murroksessa yritykset kilpailevat osaajista. Haluamme palkata itseämme parempia tekijöitä ja luoda työpaikan, jossa viihdytään. Henkilöstö ja sen inhimillinen pääoma ovat yrityksen tärkein kilpailuvaltti.

Kannustava, keskusteleva ja avoin ilmapiiri on yritysten kilpailukeino.

Juuri siksi työntekijän ja työnantajan vastakkainasettelu on mielestäni vanhanaikaista. Ääripäitä on aina. Kehittyäksemme tarvitsemme toisinajattelijoita. Niitä, jotka avartavat mieltämme, kyseenalaistavat, esittävät perusteluja ja vaihtoehtoja kunnioittamalla myös toisinajattelijaa. Vastakkainasettelua emme tarvitse.

Elämä ja työarki eivät ole aina pelkkää innostusta ja vakaasti vannottua yhteistä päämäärää. Toisinaan työntekijän ja työnantajan näkemykset, toiveet ja tavoitteet eivät kohtaa. Silloin on reilua, että tiet eroavat. Se on kummankin osapuolen etu.

Kehittyäksemme tarvitsemme toisinajattelijoita.

Suurin osa uusista työpaikoista syntyy mikro- ja pk-sektorin yrityksiin. Yrityksiin, joissa on tutkitusti hyvä ilmapiiri. Yrityksiin, joissa yritysjohto on arjessa mukana kollegana ja läsnä kuuntelemassa. Yrityksiin, joissa rekrytointi on valtavan suuri päätös. Yrityksiin, jollaista itsekin edustan. Siksi toivon, että tehdään yhdessä päätös ja lopetetaan vastakkainasettelu – me tarvitsemme kaikki toisiamme.

Pian kolumni on julkaistu Kankaanpään Seudussa 6.10.2018.  Kehitämme yritysten sisäistä viestintää ja työhyvinvointia, kysy lisää.

Kuva: Dreamstime

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.