Me

Vuosi suhteessa

Parisuhteiden vaiheita on tutkittu ja kuvailtu kymmenien, ellei satojen vuosien ajan eri termein. Voidaan puhua viiden vaiheen mallista, joka tavalla tai toisella toteutuu jokaisessa parisuhteessa. Huumavaihe, kriisivaihe, työvaihe, sitoutuminen ja aito rakkaus. Kuulostaa tutulta myös uudessa työsuhteessa. 

Hattarasta hikeen

Ensin kiinnostutaan ja eletään rakkauden huumassa. Huumavaiheessa ihminen saa aivoihinsa erilaisista välittäjäaineista ja hormoneista sekoitetun rakkauscocktailin. Tämä lemmenjuoma tekee elämästä paljon parempaa, eikä mikään tunnu häiritsevän kumppanissa. Työpaikalla kaikki ovat ihania, ja työtehtävät tuntuvat mielenkiintoisilta ja odotetuilta haasteilta. Päivät koostuvat hattarasta ja intohimosektoreista.

Kun cocktailin vaikutus alkaa hälventyä, seuraa kriisivaihe. Realismi palaa arkeen ja saa epäilemään asioita. Osaanko minä mitään? Katsoiko työkaveri minua oudosti? Mitä minun odotetaan edes tekevän? Saanko mitään aikaan? Tuleeko tästä kuitenkaan mitään?

Kun kriisit ovat selätetty, voidaan päästä tasaisempaan työvaiheeseen. Työvaiheessa ymmärretään, että kaikessa on puolensa eikä kukaan ole täydellinen. Keskusteluyhteys on avattu ja vaikeista asioista voidaan puhua suoraan. Huomataan, että uuden oppiminen jatkuu eikä oma rooli ole koskaan täysin valmis.

Siirrytään toistaiseksi voimassaolevaan tilaan ja toivotaan parasta.

Matka jatkuu, ja seuraavaksi sitoudutaan. Koeaika on ohitettu ja voidaan todeta, että kyse ei ollut vain määräaikaisesta hairahduksesta. Siirrytään toistaiseksi voimassaolevaan tilaan ja toivotaan parasta.

Kun osapuolet ovat kaikista hikisistä vaiheista huolimatta pysyneet sitoutuneena tiiminä, voidaan päästä aidon rakkauden vaiheeseen. Tässä vaiheessa luottamus ja dialogi ovat keskiössä. Edelleen voidaan tuntea perhosia vatsassa, mutta samalla jalat ovat tukevasti maan pinnalla. 

Onnellisesti viidennessä vaiheessa

Voin tiivistää ensimmäisen vuoteni Kumppaniassa näihin vaiheisiin. Tällä hetkellä ollaan selkeästi viidennessä vaiheessa. Vaikka vaaleanpunaiset lasit päässä on joskus ihan kiva tallustella, tarvitaan oman asiantuntijuuden sekä tiimityön vahvistamiseen myös kriisejä. Aito rakkaus omaan työhön tai työpaikkaan ei voi kasvaa ilman vastoinkäymisiä ja tietynlaista realismia. Niistä selviämiseen vaaditaan hyvä keskusteluyhteys ja sitoutunut tiimi. Jos työyhteisössä palloilee vain yksi rakastunut ja toiset ovat jääneet krooniseen kriisivaiheeseen, voidaan pian todeta suhde epäonnistuneeksi.

Meitä kumppanialaisia on yhdeksän, ja havaintojeni mukaan kaikki ovat onnellisesti viidennessä vaiheessa. 

Kaivataanko teillä apua rakkauden roihahtamiseen? 

Kuva: Dreamstime

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.