Yleinen

Tee vain lupauksia, joista voit pitää kiinni

Uuden vuoden kynnyksellä monella on tapana katsoa taaksepäin kulunutta vuotta ja peilata tekemistä tulevaan vuoteen. Seuraava vuosi tuntuu joulukuussa olevan vielä kaukana, ja mahtipontisten lupausten antaminen on helppoa, turvallistakin. Sitten kun! Seuraavaa vuotta ja elämäntapamuutoksia ajatellessa lupauksiin saattaa lisäksi lipsahtaa ripaus utopiaa. Aivan kuin seuraavana vuonna maata tallaava sinä olisikin jotenkin perustavanlaatuisesti enemmän. Superelämä, täältä tullaan!

Ja sitten vuosi vaihtuu ja loma-aika taittuu jälleen aivan tavalliseksi ja intensiiviseksi arjeksi. Ennen kuin huomaatkaan, juokset tutussa hamsterinpyörässä ajatellen, että kyllähän minä tätä työtäni tuunaisin ja arkeani muokkaisin, jos vain ei olisi niin helkutinmoinen kiire koko ajan.

Onnellisuus asuu arvojen mukaisessa elämässä

Nyt, tee itsellesi palvelus. Mieti kulunutta vuotta. Millainen perusfiilis sinulla on ollut? Mikä sitä on ylläpitänyt? Tämän jälkeen pohdi omia arvojasi. Mikä on sinulle aidosti ja perustavanlaatuisesti tärkeää? Millä tavoin nämä nimeämäsi arvot toteutuvat käytännössä? Toteutuvatko ne riittävän usein?

Arvot kumpuavat syvältä. Niihin kietoutuu kompleksinen vyyhti erilaisia tarpeita, toiveita, historiaa, näkemyksiä, tunteita, odotuksia ja ennen kaikkea kokemus merkityksellisyydestä. Arvojen mukainen elämä tukee yksilön onnellisuutta ja hyvinvointia. Jos jatkuvasti teet vasten arvojasi eli vastoin itseäsi, et voi hyvin. Tällainen arki kuormittaa – hiljalleen mutta varmasti.

Ihminen usein tiedostaa, ainakin tunnetasolla, asiat, jotka arjessa kuormittavat. Myös asiat, joita haluaisi tehdä enemmän ja jotka lisäävät jaksamista, on melko helppo nimetä. Silti moni tarpoo umpihangessa vastoin omaa parempaa tietämystään, koska rutiinien muuttaminen on vaikeaa. Sitten kun -elämä odottaa toteutuakseen hetkeä, joka ei koskaan tule. Se täytyy tehdä.

Lupauksista pureskelluiksi tavoitteiksi

Tavoitteet motivoivat ainoastaan silloin, kun niiden on mahdollista toteutua. Tavoitteiden täyttyessä motivaatio kasvaa ja hyvinvointia tukevien muutosten tekeminen on entistä helpompaa. Päätä, että ensi vuodelle asetetut lupaukset pitävät. Siinä auttavat seuraavat käytännölliset ohjeet.

1) Kirjaa lupauksesi ylös.

2) Avaa lupaukset konkreettisiksi toimiksi.

3) Mieti valmiiksi mahdolliset uhkatekijät, jotka vaikeuttavat lupauksen toteuttamista.

4) Mieti valmiiksi keinot uhkatekijöiden minimoimiseksi.

5) Kirjoita auki se tavoite, jota lupaus palvelee.

6) Pohdi valmiiksi, mistä tiedät, että lupauksen pitäminen on onnistunut ja tavoite on saavutettu.

Esimerkki:

Ensi vuonna kehitän keskittymiskykyäni ja teen vain yhtä työtehtävää kerrallaan. Sähköposti, puhelin ja Teams keskeyttävät työni usein. Kun teen keskittymistä vaativaa työtä, suljen tällaiset häiriötekijät tarvittavaksi ajaksi. Kun saan keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, työn laatu ja tehokkuus paranevat. Tällä tavoin toimiessani työn hallinnan tunne säilyy aiempaa paremmin ja mieli on rauhallisempi. Stressi ja sen aiheuttama kuormittuminen vähenevät.

Rutiinin muuttaminen on himpun verran helpompaa, kun tietää tarkalleen, kuinka se tehdään. Kirkkaiden tavoitteiden vuotta 2020!

Pst! Toisinaan lupaukset kaikuvat tyhjyyttään myös yrityselämässä. Meillä on musta vyö tavoitteiden kirkastamisessa.

Kuva: Dreamstime

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.