Terveysviestintä

Asennemuutos tapahtuu pala kerrallaan

Muistan lapsuudesta, että tupakointi oli sallittua kaikkialla. Kahviloissa, autossa, kotona ja jopa lentokoneessa. Tupakoitiin siitä riippumatta, oliko läsnä lapsia vai ei. Melkoinen muutos on tapahtunut lapsuudestani.

Meillä kotona on aina poltettu. Ympäri kämppää leijaili tupakansavu, eikä hajua edes paheksuttu. Se oli normaalia kaikkialla. Muistan, kun tupakointi rajattiin ensin keittiöön. Siis huoneeseen, jossa valmistettiin perheen ateriat. Keittiötilassa aluerajaus tehtiin liesituulettimen alle, ja tuhkakuppi nökötti hellan reunalla 24/7 natsoineen päivineen. Tyhjättiin täyttyessä. Liesituulettimen jälkeen tupruttelijat siirtyivät roikkumaan tuuletusikkunalle. Ikään kuin olisivat pihalla poltelleet. Sitten huomattiin, että parveke voisikin olla paras vaihtoehto. Koti siirtyi kohti savuttomuutta.

Autossa poltettiin koko lapsuuteni ajan. Nykyisin autotupakoitsijat saavat osakseen paheksuvia katseita. Samoin tupakoitsijat ylipäätään. Hyvä niin!

Tieto luo oivalluksia. Oivallusten kautta syntyy keskustelua ja keskustelun kautta ajatuksia. Ajatukset jalostuvat yksilötasolla ymmärrykseksi, jonka myötä syntyy tekoja.

Sanotaan, että kaiken muun voi oppia, muttei asennetta. Väitän toisin. Asenteisiin vaikuttaminen on pitkällinen tie, mutta vaikutuksia syntyy. Päihdeasenteet ovat muuttuneet melkoisesti vuosikymmenten saatossa. Sanotaan, että tieto luo tuskaa. Minä sanoisin, että tieto luo oivalluksia. Oivallusten kautta syntyy keskustelua ja keskustelun kautta ajatuksia. Ajatukset jalostuvat yksilötasolla ymmärrykseksi, jonka myötä syntyy tekoja.

Polttelen itsekin. Satunnaisesti, enkä montaa kessua tupakkapäivinäkään. Selittelyä itselleni, jottei huono omatunto kolkuttelisi. Tupruttelu taistelee terveitä tapoja vastaan. Tässä kohtaa elämää on vahva tietoisuus siitä, että enemmän on takana kuin edessä. Omilla teoilla edessä olevaan pystyy vaikuttamaan. Riittävästi unta, monipuolinen ravinto, säännöllinen liikunta ja stressin välttäminen. Jep, kyllähän me tiedämme. Tiedämme myös seuraukset, jos homma lähtee lapasesta – kiitos tieteen ja tiedon jakamisen.

Asenteet muuttuvat askel kerrallaan. Ei leiju suomalaisissa kodeissa enää tupakansavu. Tupruttelijat piiloutuvat nurkan taakse pois paheksuvilta katseilta. Terveys ja hyvinvointi ovat kaikkien huulilla. Tekemistä piisaa ja uusia haasteita on taklattavana. Tieto lisää hyvinvointia, sanon. Kerro, kansa kuuntelee!

Pian kirjoitus on julkaistu Kankaanpään Seudun kolumnipalstalla maanantaina 26.10.2020. Ota yhteyttä, niin sovitaan treffit verkon yli.

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.