Viestinnän strategia ja suunnittelu

Näin ilmastonmuutos hidastuu – katso vinkit

Tänään keskiviikkona vietetään maailman ympäristöpäivää. YK lanseerasi päivän jo vuonna 1972 ja toivoi ihmisten kiinnittävän silloin huomiota ympäristösuhteeseensa ja luontoon liittyviin asenteisiinsa. Näin 47 vuotta myöhemmin kyynikko voisi todeta, ettei ole hääppöisesti mennyt. Tällä hiilidioksidista ylikuumenevalla, sukupuuttoaallon riivaamalla pallolla yksi päivä pohdintaa ei riitä mihinkään.

Yksi päivä kuitenkin tarvitaan aloittamiseen, ja se voi olla viimeistään tänään. Tekojen tie on niin pitkä, että enää emme voi odottaa jonkun suuremman pahiksen kantavan vastuunsa ensin. Samaan suohon ilmastonmuutos meitä upottaa, ja mukana viemme tulevat sukupolvet heiltä kysymättä.

Kautta aikojen sivistyneiden maiden velvollisuus on ollut näyttää esimerkkiä. Niiden on toimittava nyt, joilla on siihen resurssit ja mahdollisuus. Toivottavasti tekeillä olevan hallitusohjelman hienot tavoitteet saavat aikaan konkreettisia edelläkävijän tekoja.

On selvää, että edelläkävijöille sataa hyötyä vähän myöhemmin, kun suuri massa avaa silmänsä. Yhtä selvää on, että vastuuttomasti toimivien organisaatioiden tulevaisuus ei ole valoisa. Siksi toimeen tarttuvat nekin, joilta se ei käy sormia napsauttamalla – viimeksi huonekalujätti Ikea. (Muutoksista kannattaa pitää myös meteliä. Vastuullista viestintäapua saa esimerkiksi meiltä.)

Et ole yksin, vaikka ilmastonmuutos ahdistaa

Yritykset ja valtiot ovat muutoksen torjunnassa avainasemassa, mikä on yksilölle helpottavaa ja toisaalta pirun ahdistavaa. Aika harvalla meistä on niin merkittävä rooli globaaleissa suuryrityksissä, että niiden kautta voisi ohjata muutosta. Jokainen organisaatio koostuu kuitenkin yksilöistä, ja yksilöiden asenteet heijastuvat organisaation asenteisiin.

Ihminen on pelottavan hyvä keksimään tekosyitä tärkeän tekemisen välttelylle. Onhan siinä aloittamisessa oma vaivansa. Mutta hei, ilmastolle ystävällinen elämä ei ole luopumista sanan varsinaisessa merkityksessä. Se on taistelua elämästä luopumista vastaan. Kun alkuun pääsee, tästä kerran niin luontevasta mutta maapallolle turmiollisesta elämäntavasta tulee lähinnä paha olo. Ihminen on oppivainen eläin.

Näillä omakohtaisesti testatuilla viidellä konstilla pääset alkuun:

  1. Muokkaa ruokavaliota asteittain. Päätin kesällä 2015 vähentää punaisen lihan syömistä. Tammikuussa 2016 lopetin sen kokonaan. Pikkuhiljaa tuntui turhalta syödä minkään väristä lihaa. Seuraava haaste olivat maitotuotteet, mutta jo kuukauden testipaaston jälkeen juusto maistui leivän päällä suolaiselta rasvalta. Kaksivuotias kieltäytyi juomasta lehmänmaitoa, koska kauramaito oli hänestä parempaa.
  2. Vähennä autoilua asteittain. Omalla autolla kulkeminen on helppoa, vaivatonta ja miellyttävää – sitä ei voi kiistää. Järjettömän moni arkinen siirtymä olisi kuitenkin hoidettavissa lihasvoimalla ja julkisella liikenteellä. Aikaa voi mennä vähän enemmän ja saattaa tulla jopa hiki, mutta sivutuotteena saa terveyttä ja hyvän mielen.
    Joka aamu Porin keskustan läpi pyöräillessäni mietin, onko näiden kymmenien risteyksissä seisovien autojen tosiaan ollut välttämätöntä lähteä muutaman kilometrin päästä yksin liikkeelle. Sitten ajan pyörällä niiden ohi ja olen aiemmin perillä. (Oikeasti en tarkkaile risteyksiä joka aamu. Jään niin usein etätöihin kotiin – ekoteko sekin.)
  3. Kierrätä, kierrätä, kierrätä. Kun lajittelu on kunnossa, sekajätettä pitäisi syntyä todella vähän ja muovijätettä ahdistavan paljon. Mitä vähemmän ostat ja kulutat, sitä vähemmän on hankalaa kierrätettävää. Kun kertakulutuskrääsää tuottava yritys ei saa rahojasi, ei sillä pian ole liiketoimintaakaan.
  4. Pienennä asumisen hiilijalanjälkeä. Päivitä sähkösopimus ympäristöystävällisempään. Laske huonelämpötilaa asteella tai parilla – eroon tottuu todella nopeasti. Vaihda lamput ledeihin ja sammuta nekin poistuessasi huoneesta. Vaihda kodinkoneet energiatehokkaisiin malleihin. Lyhennä suihkua minuutilla.
  5. Lomaile lähellä. Aika moni vapaa-ajan lento on turha. Lennämme kauas, koska niin kuuluu tehdä ja hienot Instagram-kuvat houkuttelevat. Saman irrottamisen ja rentoutumisen efektin voi saada kotimaassa. Pääasia on, että poistuu tutuista ympyröistä. 11 vuotta kestäneen lentolakon jälkeen voin todeta, että kohteita kyllä riittää.

Ja sitten se tärkein: Voit polttaa juhannuskokon. Voit ajaa autolla mökille. Voit nauttia grillimakkaran silloin tällöin. Olennaista on tehdä näitä kaikkia harvemmin ja silloinkin valita paremmin.

Voit myös tuhlata aikasi ja energiasi vastarintaan ja uhriutumiseen. Valinta on sinun, mutta sen seuraukset meidän kaikkien. Kannattaako ottaa riski?

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.