Viestinnän strategia ja suunnittelu

Kumppanian hiilijalanjälki vuonna 2021 – pääsimme tavoitteeseemme, mutta kestääkö se?

Laskimme tänä vuonna Kumppanian toiminnasta syntyvän hiilijalanjäljen jo kolmatta kertaa. Oman hiilijalanjäljen tarkastelu mahdollistaa aktiiviset teot, joilla voimme edetä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

Tavoitteenamme on vähentää toimintamme päästöjä 75 prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja kompensoida jäljelle jäävät päästöt täysimääräisesti. Vertailulukuna käytämme vuoden 2019 lukua.

Toistaiseksi matalin hiilijalanjälki

Toteuttamamme laskennan perusteella vuonna 2021 Kumppanian hiilijalanjälki oli 4,4 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e). Vertailun vuoksi: vuonna 2019 vastaava luku oli 16 t CO2e ja vuonna 2020 6,2 t CO2e. Vuonna 2019 asetetun tavoitteen mukaan Kumppanian tulisi pienentää hiilijalanjälkeään vuoteen 2035 mennessä noin neljään tonniin hiilidioksidiekvivalenttia. Tämä tavoite on siis jo saavutettu.

Päästömme koostuvat pitkälti liike- ja työmatkoista, jotka molemmat vähenivät vuonna 2021. Koronapandemian myötä etätöiden määrä on kasvanut merkittävästi, minkä lisäksi esimerkiksi asiakkaiden kanssa on tavattu vähemmän kasvotusten ja enemmän etäyhteyksien avulla.

Myös ostoenergian epäsuorat päästöt ovat vuonna 2021 pienentyneet. Kokonaispäästöihimme vain hieman vaikuttavat laite- ja materiaalihankinnat ja toimistopaperin sekä muun materiaalin kulutus pysyivät edellisvuoden tasolla.

Mitä seuraavaksi?

Vaikka tällä hetkellä näyttää siltä, että Kumppania olisi saavuttanut parissa vuodessa yli kymmenen vuoden ajalle asetetun tavoitteen, tulevaisuuden hiilijalanjäljestä ei ole takuita. Pandemian jälkeinen täysi paluu normaaliin on käynnistynyt pikkuhiljaa, mutta Ukrainan sota ja sen myötä kiihtynyt energiakriisi saattavat tulevaisuudessa vaikuttaa hiilijalanjälkeen. Se millaisia vaikutukset ovat, nähdään vasta vuosien päästä.

Yksi meidän päästöjemme kannalta tärkeimmistä kysymyksistä on, ovatko etätyöt tulleet jäädäkseen vai palaammeko vielä sankoin joukoin toimistoarkeen. Entä tapaammeko asiakkaitamme jatkossa enemmän kasvokkain? Vuosi 2022 on jo antanut viitteitä siitä, että niin monet kumppislaiset kuin asiakkaamme haluavat tavata toisiaan myös livenä, sillä etäyhteydet eivät välttämättä täysin korvaa aitoa vuorovaikutusta. Sosiaalisen vastuun huomioiminen onkin erityisen tärkeää, kun etätyöt ovat lisääntyneet ja myös yrityskulttuuri on saattanut muuttua.

Vuonna 2020 luovuimme etätyösuosituksen aikana niin Kankaanpäässä kuin Tampereella sijainneista toimistotiloistamme. Vuonna 2022 käytössämme on jälleen ollut Tampereella yhteisötyötila, jota hyödyntää osa henkilöstöstämme. Työmatkaliikenteen kannalta pohdimme myös, miten voimme paremmin hyödyntää julkista liikennettä, kuten Tampereen ratikkaa ja Porin citybussia. Päästöttömään junamatkustamiseen kannustamme tarjoamalla mahdollisuuden käyttää extraluokkaa tai työskentelyhyttejä. Tänä vuonna työsuhde-etuvalikoimaan lisättiin pyöräetu. Keväällä ensimmäinen sähköpyörä löysi uuden kodin.

Hiilijalanjäljen pienentäminen on jatkuva prosessi. Haluamme tehdä töitä säilyttääksemme matalan hiilijalanjälkemme.

Me lupaamme jatkossakin rakentaa intohimolla hyvinvoivaa huomista ja terveempää tulevaisuutta. Tunnistamme ja tunnustamme vastuullisuutemme kestävää kehitystä tukevista valinnoista sekä yritystoiminnassa että työnantajana. Lupaamme olla aidosti hyvien puolella.

Lue lisää: 7 syytä, miksi Kumppania laskee hiilijalanjälkensä.

Kiinnostaako hiilijalanjäljen selvittäminen ja hyödyntäminen organisaation vastuullisuusviestinnässä? Kumppania on vastuullinen luottokumppani.

Artikkelia korjattu 19.4.2023: Tekstissä mainittiin aiemmin, että Kumppanian hiilijalanjälki vuodelta 2021 olisi ollut 3,5 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e). Laskentataulukkoon eksyneen kaavavirheen vuoksi oikea kokonaislukema on 4,4 t CO2e.

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.