Terveysviestintä

Eri mieltä, eikä herneitä nekkuun

Erimielisyys on hyvästä. Asiat kehittyvät ja ajattelu laajenee, kun mielipiteitä vaihdetaan ja tuodaan erilaisia näkökulmia asioihin. Nyökyttely ja asioiden mukana peesaaminen ei edistä mitään eikä ketään. Kuten ei ainainen tinkaaminenkaan.

Työyhteisöissä, työryhmissä ja kotiväenkin kanssa käydään välillä kiivasta keskustelua. Kaikki haluavat kertoa oman mielipiteensä ja tulla kuulluksi. Hyvä, niin pitääkin. Antoisat ja toinen toistaan kunnioittavat keskustelut ovat ehkä parasta, mitä tiedän. Itsepintainen oman navan tuijottaminen ja oikeassa olemisen -syndrooma ehkä pahinta. Erimielisyys ei ole riitaa. Se on parasta antia, mitä ihminen voi yhteisen hyvän eteen tehdä.

Suurin mahdollisuus kehittymiseen on silloin, kun saat kerättyä keskusteluun ihmisiä, jotka ajattelevat asioista toisin. Tarvitsemme mielipiteitä! Tarvitsemme rohkeita ajattelijoita, joilla on kyky avartaa omaa ajatteluamme! Oli kyse sitten yksilön, yrityksen tai yhteiskunnan kehittymisestä. Helposti sorrumme kysymään mielipidettä kaverilta, ja vielä helpommin loukkaannumme, jos hän, piru vie, on eri mieltä kanssamme. Joku viisas on sanonut, että lounasta aina uuden ihmisen kanssa. Toisinajattelijoilla on suuri vaikutus.

Parhaan keskustelun suurin taito on kuunnella. Kuunnella aidosti keskeyttämättä ja luopumalla taustalla omasta mielipiteestä, jonka haluaisit jo sanoa ennen kuin kuuntelit loppuun – arvostus. Aito kuuntelu toimii, kun ollaan läsnä. Tässä ja nyt. Ei juuri tapahtuneessa tai seuraavassa tilassa tai tehtävässä.

Läsnäolon merkitys kasvaa entisestään kiihtyvässä tahdissa – pitää pysähtyä hetkeen, se voi olla ainutlaatuinen ja merkityksellinen. Hetki saattaa tulla tupsahtaa suunnitellusti tai suunnittelematta. Yllätyksellisesti tuleva jää mieleen ja tuottaa mielihyvää sekä ajateltavaa pitkäksi aikaa. Sitä hamuaa lisää.

Ihminen on inhimillinen olento, ja sellaisena hän haluaa tulla kohdelluksi. Mielipiteet ovat arvokkaita. Ne ovat elävän elämän synnyttämiä, joista kuultaa läpi kokemukset. Kaikkien kokemuspinta on erilainen, ja juuri siksi ainutlaatuinen. Kuuntele, niin koet enemmän.

Pian kolumni on julkaistu Kankaanpään Seudussa 27.8.2018. Autamme sisäisen viestinnän ja työhyvinvoinnin kehittämisessä, kysy lisää.

Kuva: Shutterstock

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.