Yleinen

Mikä meihin menee somessa?

Muistatteko vuosien takaa Liikenneturvan mainoksen, jossa kysyttiin: mikä meihin fiksuihin suomalaisiin menee liikenteessä? Kysymystä edeltävien sekuntien aikana taidettiin kuvata nyrkkiä puiva ja ärräpäitä lateleva kuski. Muistan ajatelleeni, että näin sitä monet esimerkillään opettavat tulevaisuuden kuljettajia päivästä toiseen kuljettaessaan murujaan kouluun ja harrastuksiin. Tehokkaimmin kasvatamme esimerkillä.

Samankaltaista pöyristyttävää esimerkkiä näytämme nykyisin sosiaalisessa mediassa. Kyllä vaan, ihan järkevät aikuiset tuntuvat unohtavan täysin, että olemme kaikki aitoja ihmisiä – tuntevia ja loukattavissa olevia myös sosiaalisen median kanavissa. Toisinaan käyttäydymme toisiamme kohtaa somessa kuin kiukkuiset rakkikoirat räkyttäen, näykkien ja muristen ihan vain vaikkapa huvin vuoksi tai huumorilla. Sorrumme ilkeyksiimme kenties omaa pahaa mieltä purkaaksemme, vaikkei se tee käyttäytymisestämme yhtään sen hyväksyttävämpää.

Mielipiteitä saa ja pitää tuoda esille, mutta se pitää tehdä rakentavasti.

Surullisena luen lähes päivittäin kommentteja, jotka kohdistuvat esimerkiksi pakolaisiin ja seksuaalivähemmistöihin. Surullisen hämmentyneenä luin Rita Niemi-Mannisen imetyskohua ja yhtä hämmentyneenä luen jatkuvasti poliitikkoihin kohdistuvia arvosteluja. Tiedän, että poliitikot ja Rita ovat julkisuuden henkilöitä ja altistavat siten itsensä arvostelulle. Ei siitäkään huolimatta unohdeta sitä, että olemme kaikki ihmisiä ja ihmisinä saman arvoisia. Julkisesti ja yksityisesti.

Suuri osa arkiviestinnästä tapahtuu somessa. Kehittymisen ja kehittämisen kannalta on välttämätöntä, että meillä on erilaisia näkökulmia, mielipiteitä ja ajatuksia. Mikään ei muuttuisi, jos olisimme aina samaa mieltä. Ajatuskin kauhistuttaa. Sosiaalisen median keskusteluissa sorrumme virheellisesti ajattelemaan, että meillä olisi jotenkin oikeus tai jopa velvollisuus nostaa epäkorrektilla tavalla mielipiteemme esiin. Ei ole.

Mielipide-erot eivät anna oikeutta halveksua toista ihmistä tai hänen ajatteluaan. Toistemme ja eriävien mielipiteiden kunnioittaminen on keskeinen osa tasa-arvoista keskustelua. Mielipiteitä saa ja pitää tuoda esille, mutta se pitää tehdä rakentavasti. Rakentava keskustelu ei ole koskaan syyttävää tai ketään tarkoituksella loukkaavaa. Parhaimmillaan eroavat mielipiteet avartavat meidän kaikkien maailmaa.

Pian kolumni on julkaistu Kankaanpään Seudussa 2.11.2019. Rakentava ja tasa-arvoinen keskustelu sekä somessa vaikuttaminen ovat taitolajeja. Autamme mielellämme molemmissa.

Arkistot

Uutiskirje

Kerromme kavereille, miten viestintä tekee elämästä parempaa.